Badrumsrenovering på hemmaplan

Att renovera ett äldre och lite slitet badrum kan göras både stort och smått och här ska vi titta närmare på hur man kan göra det för en väldigt låg kostnad. En budgetrenovering eller bara en uppfräschning kan få ditt badrum eller toalett att kännas nästan som ny!

Gå igenom din budget

Att ett badrum kan kosta väldigt mycket pengar att renovera vet de flesta, men det är inte alltid läge i livet att lägga stora pengar på ett badrum. Det finns också tillfällen då du inte kan göra så mycket på egen hand utan en hyresvärds godkännande. Detta är förekommande om du hyr din bostad och inte äger den själv.

Misströsta inte, det finns mycket du faktiskt kan göra på egen hand och med små medel.

Innan du sätter igång behöver du fundera ut hur mycket pengar du är villig att lägga på ditt badrum eller toalett. Är det en uppfräschning du behöver eller kanske en totalrenovering? Hur mycket pengar har du och hur mycket kan du spara inom rimlig tid om du inte vill ta lån? Det är viktiga saker att titta på och som vanligt med olika projekt så brukar det alltid gå på några kronor mer än beräknat.

Fixa själv

badrumsrenoveringDet du kan göra själv för att förnya ditt gamla tråkiga badrum i exempelvis hyreslägenheten är att byta lampor, skåp och speglar. Du kan också om du vill byta mellan badkar och duschkabin. Ett trevligt sätt att byta färg där inne är att använda dekorplast. Det kan du ha på badkaret men också på andra ställen. Att få en annan färg på badkaret kan göra otroligt mycket tillsammans med matchande handdukar och andra små detaljer som muggar, korgar och den viktiga badrumsmattan. Badrumsmattan gör stor skillnad för hur badrummet upplevs, både gällande färg och material. En riktigt fluffig och gosig matta är dessutom väldigt skönt att ställa sig på efter en dusch eller ett bad.

Ett annat sätt att förnya badrummet är nya krokar och kanske en hängare som du monterar över själva badrumsdörren som en krok. En perfekt plats för handduken eller badrocken. Glöm inte bort att även doftande tvålar eller doftljus och en krukväxt ger ett trevligt och fräscht intryck.

Teman

När du renoverar ditt badrum kan du tänka på kontraster i färg. Det kan vara trevligt med någon iögonfallande detalj som bryter av. Många gånger är det vitt kakel och ljusa väggar som gäller och genom att blanda in detaljer av naturmaterial som flätade korgar eller en tvättsäck av grövre tyg ger det badrummet en mer harmonisk och levande atmosfär.

Du kanske även vill jobba med starkare kontraster som svart och vitt eller svart och grönt. Det beror på vad du själv föredrar. Ett badrum med en mjukare stil med naturfärger och naturmaterial eller en piffig retroinredning på gästtoaletten är helt upp till dig.

Våga experimentera, dekorplast kan du byta ut när du tröttnar och få en ny färg igen. Känn efter vad du trivs med först innan du bestämmer dig för att måla om eller sätta nytt kakel.

Ett trivsamt badrum är viktigt för att kunna varva ner och må bra, och glöm inte en grön växt!