Ta hand om hemmets hjärta – köket

Köket kallas ofta för hemmets hjärta. Det är där allt händer och där människor samlas för att samtala och äta tillsammans. Ett ordentligt kök är viktigt i ett hem och när hemmets hjärta ska genomgå en renovering kan det vara bra att tänka på hur man får till en kökslösning som passar just dig.

Alla kök är olika och storleken är en faktor att ta hänsyn till när du ska renovera ditt kök. Har du ett litet kök kan du försöka göra det större genom att riva väggar och skapa en öppen planlösning. Med ett större kök kan man utnyttja storleken och skapa mer och fler arbetsytor.

Hur använder du ditt kök?

Ska du renovera köket är det bra om du börjar med att utgå ifrån hur du använder ditt kök. Är du en person som lagar mycket mat? Har du ofta många gäster på besök och är i behov av en bra arbetsyta och många sittplatser? Vilka krav har du på din köksutrustning i förhållande till hur mycket du använder dem och vad är du villig att betala för dem? Har du ett singelhushåll som sällan har gäster på besök så är du förmodligen inte i stort behov av en stor kyl eller frys som drar en hel del ström. Är ni en större familj kan det däremot vara bra med både en stor kyl, frys och en ugn som klarar större kapaciteter och att tillaga olika ingredienser samtidigt.

Utnyttja kökets fulla potential

Ett litet kök kan med fördel göras större genom att öppna upp och skapa en öppen planlösning. Var noga med att inte riva bärande väggar och att inte utföra den typen av badrumsrenovering om du hyr din lägenhet eller ditt hus. Med hjälp av en öppen planlösning kan du skapa fler arbetsytor genom att sätta in en köksö där det tidigare var en vägg. Då kan du även skapa fler sittplatser eftersom köksön kan användas som bord.

Har du redan ett stort kök är det bra att utnyttja det och att se till att ytan används på rätt sätt. Eventuellt kan du använda ytan till ett större kylskåp, en större diskmaskin eller bygga in fler arbetsytor. Ett kök kan aldrig få för många arbetsytor och de kan alltid användas som avlastningsbord och extra sittplatser om man har många gäster.