8 fantastiska fakta om tandblekning

Som namnet antyder gör tandblekning att tänder lyser upp och tar bort missfärgningar från tandytan. Detta förbättrar utseendet mycket och förvandlar ditt leende på nästintill ett magiskt sätt. Emellertid finns det några fakta att känna till om tandblekning innan du bestämmer dig för att bleka dem. Läs vidare om följande åtta fantastiska fakta!

 1. Tandblekning och tandrengöring är två olika saker

Det finns en vanlig missuppfattning om att dessa är två identiska procedurer. Denna missuppfattning har vuxit fram på senare tid även om de flesta fortfarande känner till att det är två olika procedurer.

 2. Tandblekning skadar inte tänderna

Många har den felaktiga uppfattningen att tandblekning skadar tänderna. Faktum är dock att professionell tandblekning med moderna tekniker vanligtvis är säkert så länge kunden följer tandläkarens anvisningar för tandblekningsgel. Var däremot uppmärksam på icke-beprövade och okända metoder för hemmabruk eftersom dessa kan skada tänders emalj och tandben.

 3. Känsliga tänder tål tandblekning

Proceduren för tandblekning är professionell och inkluderar ofta desensibiliserande gel eller gummi som skyddar tandköttet under ingreppet.

 4. Resultatet av tandblekning kan vara smärtfri

Tandläkare bekräftar att tänders känslighet efter en behandling kan vara lite högre. Om någon dock upplever irritation av något slag som sveda eller liknande bör du ta kontakt med din tandläkare.

5. Blekta tänder ser naturliga ut

Att bleka sina tänder är en progressiv behandling där tandläkaren kontrollerar resultaten regelbundet. På så vis försäkras att resultatet blir naturligt. Glöm inte bort att det finns en begränsad blekningsnivå som kan uppnås för tänder och att det skiljer sig åt mellan människor.

6. Tänder kan blekas i hemmet

Det är möjligt att bleka sina tänder själv utan hjälp av professionella tandläkare. Dock bör du vara uppmärksam på negativa effekter av att använda vissa produkter. Till exempel kan jordgubbar vara en risk då de är mycket sura och kan skada emaljen.

7. Bakpulver är osäkert att använda för tandblekning

Det är en myt att bakpulver kan användas för att bleka tänder på ett säkert sätt. Nära hälften av de tillfrågade i undersökningar anser att bakpulver, närmare bestämt natriumvätekarbonat, är en säker lösning för tandblekning. Verkligheten är dock att bakpulver sliper på tänder och kan orsaka skador på emaljen.

8. Munvatten kan inte bleka tänder

Många människor tror att munvatten kan bleka tänder, ja i själva verket är det fler som tror på detta jämfört med andelen som inte gör det. Även om munvatten har fördelen att göra andedräkten fräsch och innehålla ingredienser för tandblekning går det inte. För att bleka tänder behöver nämligen munvatten stanna i munnen en längre tid. Däremot har munvatten en rad andra fördelar för mun- och tandhälsa som att minska tandplack samt tandköttssjukdom.