Vad är en båtpropeller och varför är de viktiga?

När man köper båt så finns det en mängd olika typer att välja mellan. En del båtar är byggda för att man ska segla utan att använda någon energi, medan andra är byggda för att köras snabbt. De flesta båtar som kör snabbt har en  typ av motor. Dessa motorer drivs i sin tur med en propeller som sitter på den änden av motorn som är i havet. Således är propellern en extremt viktigt sak när det kommer till båtar. Därför kommer denna artikel att gå igenom hur en propeller fungerar och vad man ska tänka på.

Vad är en propeller

Om man bortser från själva båtmotorn och kollar på vad en propeller är så finns den en mängd teknik som man inte tänker på. Propellern är byggd med två eller flera blad som placeras runt skaftet som placeras i vattnet. Genom att propellern snurrar med hjälp av en motor så gör det att båten kan röra sig framåt. Samma teknik används också när det kommer till fläktar som finns i de flesta svenska hem.

Tekniken bakom propellern

Genom att en propeller snurrar så skapas ett tryck bakom båten vilket gör att båten rör sig framåt. Detta skapar också en typ av strömningsrörelse i vattnet vilket också gör det enklare för propellern att snurra. Det finns också en mängd olika typer av storlekar på propellrar. Storleken på dessa bestäms genom hur stor båtmotorn är. Generellt sett kan man säga att ju större motorn är, desto större kommer propellern att vara. Detta på grund av att stora båtar behöver mer tryck för att röra sig framåt. Således är propellern extremt viktig när det kommer till att köpa båtar och man måste se till att man köper rätt motor och propeller. Om man inte känner sig nöjd så finns det möjlighet att modifiera propellern om du har en båtvagn att hänga båten på. Det är dock viktigt att prata med experter innan man bestämmer sig för detta.

Propellerns historia

För att belysa hur pass viktig propellern är för båtar så är det viktigt att kolla bakåt i tiden och förstå varför den utvecklades. Det är dock otydligt vem som faktiskt uppfann propellern. I själva verket var det en mängd olika uppfinnare som gjorde tester, vilka i sin tur bidrog till propellern som vi känner till idag.

Bland de allra äldsta uppfinnarna som föreslog en propeller återfinns en fransman vid namn Daniel Bernoulli. Han menade i sina texter att man kunde driva båtar genom en propeller med fyra blad. Detta lämnade han som förslag i en vetenskapstidning redan år 1753. Därefter tog en mängd andra forskare över varpå Samuel Owen försökte sig på Daniels idé. Andra praktiska försök gjordes också av en österrikare vid namn Joseph Ressel som byggde en propeller år 1812.