Bli en bra Rörmokare

I dagens samhälle brukar så kallade rörmokare föredra att istället uppge sig som VVS-montörer. VVS står för värme, ventilation och sanitet. VVS-montörer hör till kategorin hantverkare, som även elektriker, snickare och plåtslagare gör. Om du har haft tankarna på att bli rörmokare kan det givetvis vara bra att veta vad som egentligen krävs för att bli rörmokare, hur det är att jobba som det och vad en rörmokare egentligen gör. Självklart är det bra också för dig som bara är intresserad att lära dig mer.

Vad gör en rörmokare?

En rörmokare eller VVS-montör jobbar ofta med anläggningar bestående av rör i byggnader. När det gäller rör pratar vi om vatten- och avloppsledningar. Det handlar oftast om reparationer och installationer. Men det behöver inte alltid vara så att anläggningarna som rörmokarna jobbar med består av rör, utan det kan även vara fläktar, solvärme, varmvattenberedare, värmepumpar, elpannor och flera andra saker. Så alla dessa system och några till är vad VVS-montörer kan jobba med. Begreppet VVS täcker ganska bra vad rörmokare gör.

Med hjälp av bra verktyg ser du som rörmokare till att rör böjs, kapas, fogas och bockas. När det gäller reparationer och installationer kan det även vara varmvattenberedare och pumpar som behöver lagas eller sättas in nya.

Vad krävs för att bli rörmokare?

Om du vill bli rörmokare krävs det utbildning, som i många yrken. Det går att utbilda sig till rörmokare på fler än ett sätt. Du kan först och främst utbilda dig på gymnasial nivå på VVS- och fastighetsprogrammet, genom olika yrkeshögskoleutbildningar samt genom att vara företagslärling i ett gäng år. Som oftast när man utbildar sig till någon form av hantverkare är det även en hel del praktiska inslag i utbildningen till rörmokare. Det är positivt inför kommande arbetsliv. En stor fördel om du väljer att utbilda dig till VVS-montör är att det ofta finns jobb direkt efter, där du självklart också troligtvis behöver bli upplärd under en period.

Arbeta som rörmokare

Om du jobbar som rörmokare kan det som sagt bli väldigt varierande arbetsuppgifter såsom att du ena dagen ska installera ett nytt värmepumpsystem till att du andra dagen behöver reparera en avloppsledning. Som rörmokare kan du även jobba med jour, alltså att du kan bli uppringd och behöver rycka ut direkt på till exempel helger eller kvällar. Det går ju givetvis att förstå också, för ifall en läcka uppstår kan det vara akut viktigt att reparera den.

När det gäller arbetsmarknaden för VVS-montörer, så är den stor och i behov av flera montörer. Om du vill bli VVS-montör så finns det arbete.